Új tartalmak:

Kedves Látogatók!

Hosszabb szünet után újra tartalmak kerültek fel az oldalra. Pótlásra kerültek a 2020-as évi csatával kapcsolatos elektronikus cikkek és az utóbbi évek során youtube-ra felkerült előadások, videók. További tartalomfeltöltések lesznek :)    

Elhunyt Szűcs József, a mohácsi csatatér kutatója

94 éves korában elhunyt id. Szűcs József, vagy ahogyan sokan hívtuk, Szűcs Józsi bácsi, a mohácsi csata, a mohácsi csatatér rendíthetetlen kutatója. 

Szűcs József 1927-ben, Mohácson született, és már egész fiatal korában elkötelezte magát a csata kutatása mellett. Mohács, Sátorhely, Majs térségében évtizedekig végzett terepbejárásaival olyan helyismeretre tett szert, amellyel az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek régészeinek is segítségére volt. Az évtizedek alatt felhalmozott tudásának köszönhető, hogy a mohácsi csata tömegsírjainak pontos helyére is ő hívta fel a szakemberek figyelmét.

2008-ban munkásságáért a Mohács Város Díszpolgára címet, 2018-ban a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen a Honvédelmi Minisztérium és az Agrárminisztérium kitüntetéseit vehette át. 

Szűcs Józsi bácsi, nyugodjon békében!

Tartalom frissülések:

- További cikkek kerültek a 2019-es évhez. 2020. első cikke is felkerült. 

- A "Filmek" menüpont tartalma időrendi sorrenbe lett rendezve. Felkerültek előadások a korábbi évekből is. Külön ajánlom "A hét végvári" című filmet! 

- Az "Ajánlott oldalak" menüpont is új tartalmakat kapott. 

 

Pollák Róbert mohácsi könyvnyomdájában készült német nyelvű kiadvány fedlapja. (1936)

493.

Tomori kardja:

"TOMORI KARDJA"   

váltóverseny a Csele-pataktól a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyig!

 

1926-ban  a mohácsi csata 400. évfordulója alkalmából cserkészek váltó  futóversenyt szerveztek a Csele-patak mellett található II. Lajos  emlékműtől Mohács város központjáig. A rendezvénnyel hagyományt  teremtettek, mert egészen a háború végéig megtartották a programot. A  háború után a rendezvény nem éledt újjá, majd a feledés homályába  veszett.  

 

A mohácsi csata közelgő 500 éves jubileuma jegyében a Mohácsi Városvédő és Városszépítő Egyesület, Mohács Város Önkormányzata, Sátorhely  Önkormányzata, a Duna - Dráva  Nemzeti Park Igazgatóság, és a mohácsi Török - Magyar Baráti Kör, a régi idők hagyományait felelevenítve,  "TOMORI KARDJA" elnevezéssel váltóversenyt írt ki a város általános iskolái és gimnáziuma VII.-VIII. osztályos tanulói számára. A verseny célja a korábbi hagyomány újraélesztése, a fiatalok  cselekvő részvétellel történő bevonása  a mohácsi csata hőseire való emlékezés  sorozatba, valamint a közelgő 500 éves jubileum méltó megünneplésének előkészítése. 

 

A verseny augusztus 29. délután 14 órai kezdéssel a II. Lajos Csele pataki emlékművétől indul, rövid megemlékezést és koszorúzást követően, várhatóan 14:45-kor. A verseny nyertes csapatának díja "Tomori kardja", - Páli Gábor, és Páli Attila népi iparművész munkája- melyet a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen dr. Nagy István agrárminiszter úr ad át ünnepélyes keretek között. 

 Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tartalom átvétel